Pekotek levererar ytbehandlingssystem som fördubblar NTcabs produktion

okt 6, 2023

I takt med att NTcabs produktion växte var det naturligt att bygga nya produktionsanläggningar och söka mer funktionella ytbehandlingslösningar. Valet föll på Pekotek som leverantör.

Bakgrund till projektet

NTcab från Nivala är, liksom Pekotek, ett industriföretag som grundades 1983 i Finland. NTcab producerade från början Viska balkastare, men den nuvarande flaggskeppsprodukten, tillverkning av maskinkranhytter, startade helt utifrån kundbehov och marknadens efterfrågan.

En lokal lastbilschaufför ville ha en varm hytt för sin timmerkran, det var en drivkraft för utvecklingen och tillverkning av timmerkranshytter. Företaget tog också input från Sverige där företag med tillverkning inom timmerkranar redan hade hytter, och så kunde NTcabs framgång grundläggas.

Målet – Högre produktionsvolym, bättre arbetsmiljö och ökad hållbarhet

Projektet för Pekotek och NTcabs ytbehandlingslinje började planeras hösten 2021. I takt med att NTcabs produktion växte var deras produktionsanläggningar och kapacitet för liten, så det var mycket naturligt att bygga nya produktionsanläggningar och söka mer funktionella ytbehandlingslösningar.

Dessutom uppfattades de tidigare produktionsanläggningarnas bristande funktion som ett stort problem. De ville flytta ytbehandlingen inomhus, eftersom till exempel blästring utomhus i minusgrader inte skapade bästa möjliga arbetsförhållanden för de anställda.

Varför valde man Pekotek som leverantör?

Olika företag som räknade på uppdraget hade liknande lösningar för de nya produktionsanläggningarna, men beslutet att samarbeta med Pekotek fattades efter noggrann analys av måluppfyllelse och prisbild.

Pekoteks leverans till NTCab omfattade ett transportsystem, tvättstation, blästringskammare, två lackeringsrum med torkrumsfunktion, slipanläggningar och ett ventilationssystem. Utrustningen för målningsprocessen är utrustad med gasövervakning och effektiv värmeåtervinning, och de förbrukar mycket lite energi.

Slipanläggningarna har implementerats med Pekoteks eget KDF-filtersystem, som används i stor utsträckning inom verkstadsindustrin. Pekoteks allmänna ventilationsmaskin tar hand om luftbalansen i hela ytbehandlingsområdet och säkerställer bekymmersfri integration i ventilationen i hela fabriken.

Framgång tack vare engagemang och noggrannhet!

Att projektet gick så bra kan direkt kopplas till nedlagd tid, engagemang och noggrannhet.

Tölli, projektledare på Pekotek säger att han var mycket nöjd med projektets framsteg, samtidigt som det var en del utmaningar kopplade till produktionslogistiken, men dessa löstes med ett fint samarbete. Han lyfter också det fina samarbetet med de utländska entreprenörerna.

Slutresultatet kännetecknades av hög kvalitet och en nöjd kund. Nu finns en anläggning på plats som stöder NTcabs produktion och fortsatta utveckling under många år.

Vi på Richard Steen sätter stort värde på att få jobba med en partner som Pekotek vilket gör det möjligt för oss att erbjuda lösningar till hög kvalitet också på den svenska marknaden.

Ta en kontakt så berättar vi mer om Pekoteks lösningar för energieffektiv målning och lackering.

Nyhetsarkiv

Pekotek – Modernisering av blästerkammare för ANDRITZ

Pekotek genomförde moderniseringen av blästerkammaren, vilket ökade produktionskapaciteten vid ANDRITZ Savonlinna Works till dagens produktionskrav. Det utmanande projektet slutfördes enligt tidsschemat. Pekotek Oy utformade och genomförde en omfattande modernisering...

Voortman Webbinar 29/6 – Bli ett proffs på fasskärning!

Följ med oss den 29 juni 2023 för ett webbseminarium som hjälper dig att bemästra konsten att fasskära som ett proffs! Voortman Steel Machinery och Hypertherm samarbetar återigen för att dela med sig av sin samlade kunskap, tips och expertis för att skapa...

Korrosionsmålning – Planera och välj rätt teknisk lösning

Korrosionsmålning handlar om att skapa en skyddande beläggning som förhindrar att rost bildas på stål eller järn. Korrosion kan förhindras genom att använda korrosionsskyddande färg som innehåller korrosionspigment och genom att måla en tillräckligt stor katodiskt...

Kan vi hjälpa dig?