Pekoteks lösning för värmeåtervinning sänker energiförbrukningen i Metalmix lackeringsverkstad

aug 24, 2023

Pekoteks effektiva och underhållsfria värmeåtervinning har en verkningsgrad på frånluftsenergin som ligger på åtminstone 70%.

Metalmix Oy är ett familjeföretag inom metallindustrin i Varkaus, Finland där man verkat ända sedan 1951. Företaget är specialiserat på tillverkning av kraftverks-, energi- och processindustriprodukter med finska och internationella företag som kunder. Pekotek har levererat lösningar sedan 2013.

Har Pekoteks lösningar gett energibesparingar för Metalmix?

Pekoteks marknadschef Maria besökte Metalmix för att intervjua företagets VD, Markku Auvinen, om de sandblästringsbås, samt målningsbås och tillhörande värmeåtervinningssystem man levererat.

Företaget har upplevt en betydande produktionstillväxt under åren, och därför var energibesparing en viktig faktor vid beslut om teknisk lösning och val av anläggningsleverantör. Metalmix bestämde sig för att beställa utrustning från Pekotek, och 2013 levererade Pekotek ett målningsbås med ett värmeåtervinningssystem till Metalmix och 2015 ett blästringsbås för aluminiumoxid utan avfall.

Pekotek har tagit hand om underhållet av Metalmix anläggningar med jämna mellanrum, och därmed har anläggningarna förblivit i gott skick utan större åtgärder.

”Med värmeåtervinning har vi kunnat spara på energiförbrukningen på ett sådant sätt att även om vår produktion har ökat avsevärt, har vår energiförbrukning förblivit densamma.” – Markku Auvinen

Pekotek har 30 års erfarenhet av energibesparande lösningar för målningshallar

Som en av pionjärerna i Finland har Pekotek tillverkat energibesparande anordningar för värmeåtervinning till färgfabriker i 30 år.

Pekoteks effektiva och underhållsfria värmeåtervinning har en verkningsgrad på frånluftsenergin som ligger på åtminstone 70%.

Den roterande värmeåtervinningsanordningen uppnår en hög effektivitet på minst 70%. Ytterligare filter säkerställer underhållsfritt underhåll och effektivitet. Den integrerade designen gör att enhetens storlek inte ökar.

Behovet av värmeenergi som importeras utanför systemet minskar, vilket i sin tur minskar storleken på nödvändiga pannor, radiatorer o.s.v. Utöver ovanstående minskar utsläppen till miljön.

Värmeåtervinning och kontrollsystem för gasövervakning kan också installeras i befintliga och äldre målningshallar.

Ta en kontakt så berättar vi mer om Pekoteks lösningar för energieffktiv målning och lackering.

Nyhetsarkiv

Voortman Webbinar 29/6 – Bli ett proffs på fasskärning!

Följ med oss den 29 juni 2023 för ett webbseminarium som hjälper dig att bemästra konsten att fasskära som ett proffs! Voortman Steel Machinery och Hypertherm samarbetar återigen för att dela med sig av sin samlade kunskap, tips och expertis för att skapa...

Korrosionsmålning – Planera och välj rätt teknisk lösning

Korrosionsmålning handlar om att skapa en skyddande beläggning som förhindrar att rost bildas på stål eller järn. Korrosion kan förhindras genom att använda korrosionsskyddande färg som innehåller korrosionspigment och genom att måla en tillräckligt stor katodiskt...

Richard Steen AB stöder Nattvandrarna 2023!

Vi är stolta att kunna stödja Nattvandrarna under 2023! Vi ser behovet av deras fina insatser till stöd för samhället och våra ungdomar. Nattvandrarnas gula jacka har blivit en etablerad trygghetssymbol för ungdomar som vistas på stan på kvällar och nätter....

Produktnyhet från RUMP som förenklar hanteringen av blästringsdetaljer

Nu kan vi berätta om en produktnyhet för monorailsystem från RUMP som förenklar lastning och lossning av blästringsdetaljer. Lösningen för höjning och sänkning av CAPSOR®-maskinernas transportvagn underlättar lastning och lossning av arbetsstyckena på stativet eller...

Kan vi hjälpa dig?